Sarkadkeresztúr

Oldal

 

Sarkadkeresztúr

sarkad_3Sarkadkeresztúr északon Okány és Nagygyanté, keleten Újszalonta és Méhkerék, délen Sarkad, nyugaton pedig Békés-Tarhos által határolt község. Két különálló kisebb településrésze: Vásárhely (76 fő) és Kisnyék (201 fő). Sarkad vonzáskörzetébe tartozik, középfokú vonzás tekintetében pedig Gyulához és Békéscsabához.
A közép-békési városhármas közelsége és a felismert sajátosságok következtében magas szintű ellátást az előbb felsorolt városok biztosítanak a sarkadkeresztúriak számára.
A településen hosszirányban halad keresztül a 4219-es számú közlekedési út, mely dél felöl Sarkaddal (Gyulával, Békéscsabával), észak felől pedig kisebb jelentőségű községekkel Mezőgyánnal, Zsadánnyal biztosít kapcsolatot. Észak-nyugati irányból Okány, Vésztő, Szeghalom településekkel a 4223-as számú közlekedési út köti össze. A vasút által biztosított kapcsolata nem teljes. A Kötegyán-Vésztő másodrendű vasútvonalon a község megállóhelye külterületen helyezkedik el, így általános használata nem terjedt el.
A község területén végzett ásatások leletanyagai bővelkednek őskori (pl. bronzkori és kelta), illetve népvándorláskori (szarmata), valamint Árpád-kori leletekben. A csapháti ásatások során X-XL századi temető, míg a medgyesi ásatások során Árpád-kori templom és település romjait tárták fel. A feltárások bizonyítják, hogy ez a hely ősidők óta lakott, s azt is, hogy Keresztúr Árpád-kori elődje templomos település volt.