Sajókeresztúr

Oldal

 

Sajókeresztúr

sajo_1
Sajókeresztúr a történelmi Borsod vármegye gazdag múlttal rendelkező helyiségei közé tartozik. A község egyike azoknak a Sajó menti. Bükk hegységhez közeli településeknek, melyeket a XIII.-XIV. században a szőlőművelés, a bortermelés és -kereskedelem indított el a mezővárossá válás útján. Sajókeresztúrt először a XI.században említik. A pápai tizedlajstromok Keresztúr, Villakerszthur, de az egyházi elnevezés egységesen „Ecclesia Santa Crucis” (röviden, “De Santa Crucce”) néven jelölték. Először a Miskócz nemzetség, majd János király adománylevelével a tormai Bebek család a település birtokosa. Ebben az időben Sajókeresztúr jelentőségét bizonyítja, hogy hét alkalommal tartottak itt megyegyűlést, s az is, hogy a helységnek három bírája volt, Híres bortermelő vidék, amelyet igazol az is, hogy 1572-ben száztizenöt helyi lakos fizetett borkilencedet.
A XVII. Században mezővárosi rangot kapott. A kutatások ismét említik szőlőhegyeit és jó nevű vízimalmát, melyet Czudar Gergely birtokos épített. Ebben a században a birtokosok közül a fejedelmi Rákóczi-család fia, Rákóczi György érdemel említést, aki a szőlőhegyen, tokaji mintára több kilométer hosszú boltozatos pincét építtetett. A későbbi időkben több birtokosa volt Sajókeresztúrnak, s mindig nagy terhet kellett elviselniük az itt élőknek. Mindemellett pusztított itt a tatár, a török, s nem volt ritka a tűzvész és az árvíz sem.
A település Borsod-Abaúj Zemplén megyében, Miskolctól 7 kilométerre északra helyezkedik el, a 26-os főút és a Sajó által határolt területen.
Lakosainak száma 1632, területe 1640 hektár. Megközelíthető vasúton, illetve közvetlen autóbuszjárattal a megyeszékhelyről. Miskolcról.
A község legújabb kori történelmét a fejlődés jellemzi, a szennyvízhálózaton kívül teljes infrastruktúrával rendelkezik. Sajókeresztúrban 540 lakás található, melynek majd teljes mértékben vezetékes ivóvízzel, földgázzal és telefonvonallal ellátottak. Kiépített intézményhálózattal, jelesül óvodával, általános iskolával, napközi otthonnal, tornateremmel, iskolai sportudvarral, önálló háziorvosi és védőnői körzettel rendelkezik.
A községben megtalálható még az önkormányzati tulajdonú gyógyszertár illetve a könyvtár, a művelődési ház és a kábeltévé rendszer. Úthálózata teljes mértékben korszerű közvilágítással és aszfaltburkolattal ellátott.