Nagykeresztúr

Oldal

 

Nagykeresztúr

A háromszáznál alig több lakos települése már a XIII. század első felében, a tatárjáráskor lakott hely volt. Megtalálta ezt a kis völgyet a tatár, a török, járványok tizedelték, nem kerülték el a világháborúk sem. Az újrakezdés mindig nehéz volt, de a keresztúriak bizakodóak és szorgalmasak. A közelmúlt történetében alig fél évtized telt el az óta, hogy az itt lakók régi törekvése teljesült: a Magyar Köztársaság elnöke határozatával a Lucfalvához tartozó Nagykeresztúr, Kiskeresztúr és Kisfalud elnevezésű településrészeket Nagykeresztúr néven 1999. május 1. napjával községgé nyilvánította.

1997-ben közadakozásból készült el az ökomenikus templom, melyet 1996-ban szenteltek fel. A templom melletti faharangtoronyba Kisfaludról került a lélekharang, melynek felirata: “Anno 1322 Losoncz”.

Nagykeresztúr községéhez tartozó Krakkó-pusztán, a Kis-Zagyva völgyében található természetvédelmi terület és helyi jelentőségű természeti emlék. Eredeti élőhelyen lévő állatközösségek és növénytársulások lelhetők fel itt. Valaha majálisokat és betakarítási ünnepségeket rendeztek.

A faluhoz tartozó Krakkó-pusztán az úgynevezett Majális-laposon található. Báró Podmaniczky Andor és Géza családi kriptája áll itt, köré épült az ősi temető. Az 1700-as évekből származó fejfák ma is láthatók.

nagy_1