Bodrogkeresztúr

Oldal

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERABodrogkeresztúr a Bodrog folyó jobb partján, a Zempléni hegységnek az Alföldre peremlépcsőkkel leereszkedő déli részén fekszik. A községtől mintegy hét kilométerre, délkeleti irányban emelkedik a közismert tokaji Nagy-Hegy, északkeletre pedig a Tokaj Bodrogzug Tájvédelmi Körzet terül el a Bodrog és a Tisza közötti mocsaras síkságon. A településen halad át a 38. számú főközlekedési út, amely Sátoraljaújhely-Nyíregyháza vonalát köti össze. A község a megyeszékhelytől 50 km-re fekszik. A településen kiépített ivóvíz, szennyvíz, belterületi vízelvezetés, gáz, telefonhálózat van. Valamennyi út aszfaltborítású.
A terület geológiai felépítésében a vulkáni kőzetek játsszák a legfontosabb szerepet, mint a híres keresztúri építőkövet adó, könnyen faragható riolittufa. Lényeges talaj alkotók még a pleisztocén korból származó lösz, mely mezőgazdasági szempontból jelentős, és az agyagos barnaföld, ami kiválóan alkalmas szőlőtermelésre.
Arról, honnan kapta a község a nevet, sokféle vélemény alakult ki. Származtatják a Szent János nevét viselő keresztes lovagoktól, akiket kereszturaknak neveztek. Más vélemények szerint a név onnan ered, hogy a település egykor apátsági birtok volt és egyházát a Szent Kereszt tiszteletére szenteltek fel. Megint más elképzelések abból indulnak ki, hogy a község a XIV század közepén az Aba nemzetség leszármazottainak, a Keresztúri családnak volt a törzsbirtoka. De a legegyszerűbbnek ható megfejtés sem elvetendő, miszerint az eredeti név “Bodrogkeresztúr volt.415_iskolakoz_babaneni_2005A községben járva érdemes meglátogatni a Római katolikus templomot, a Görög katolikus templomot, a Református templomot, a Rákóczi házat, a Mariassy kúriát. A szórakozni vágyókat érdekes programokkal, rendezvényekkel /Szőlészeti Borászati Napok, Magyar Motorok Találkozója, Zempléni Művészeti Napok, Falunap, Szüreti nap/ várja a Faluház. Megtekinthetjük a Szoborparkot, a Millecentenáriumi emlékparkot és a Magyar Motorok Múzeumát. A Dereszla -dombon található a híres “csodarabbi”, Reb Steiner Saje sírja. Bodrogkeresztúrt rendkívül értékes és változatos természeti környezet veszi körül. Egyik legértékesebb területe a Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, melynek flórája, madárvilága a Ramsari Egyezmény szerint is európai jelentőségű. A falusi turizmust szolgáló szálláshely lehetőségek /Anna Vendégház, Bakancsos Vendégház, Halász Vendégház, Keresztúri Vendégház, Lebuj Fogadó, Étterem/. Legnagyobb munkáltató az önkormányzat.